Inlog voor leden van Kon. Harmonie St. Caecilia Swalmen

Leerlingenopleiding Koninklijke Harmonie St. Caecilia

 

Wij starten elk jaar met een nieuwe opleiding tot muzikant, zowel voor kinderen als volwassenen.

De aanpak voor deze twee doelgroepen verschilt wel van elkaar.

 

Opleiding voor kinderen

 

Onze opleiding voor kinderen begint elk jaar na de zomervakantie en staat open voor alle kinderen van groep 4 of hoger. Alle kinderen krijgen het eerste jaar dezelfde basisopleiding. Daarin leren zij ritmes en noten lezen en maken zij kennis met diverse instrumenten die ze bij de harmonie tegenkomen. Wij gebruiken in dat eerste jaar de blokfluit omdat dit een instrument is waar iedereen gemakkelijk geluid uit kan krijgen. Aan het einde van dit eerste jaar algemene muzikale vorming (AMV), kiest elk kind het instrument dat zij of hij graag definitief wil leren bespelen. Bij deze keuze kijken wij enerzijds naar de behoefte die wij binnen onze vereniging hebben, maar uiteraard letten wij ook op de voorkeur van uw kind. Een instrument leren bespelen vergt immers dagelijkse inzet, en dat gaat niet lukken als je geen warm gevoel bij dat instrument hebt.

 

Wij krijgen vaker de vraag waarom kinderen niet meteen mogen starten op het instrument van hun keuze. Dat doen wij omdat wij het erg belangrijk vinden dat onze nieuwe leerlingen van het begin af aan een groep vormen: spelen in een harmonie is immers een sociale groepsbezigheid, daarin verschilt onze opleiding ook van de muzieklessen bij een reguliere muziekschool. Zouden we meteen starten op instrumentlessen, dan zijn zij voornamelijk individualistisch bezig en is er nagenoeg geen mogelijkheid een sociale binding met andere leerlingen binnen de vereniging op te bouwen.

 

Om die reden laten wij onze leerlingen ook vanaf het begin al samen muziek maken! Onze AMV leerlingen krijgen zoals gezegd als groep les, maar ook daarna blijft het samen muziek maken onderdeel van ons opleidingsprogramma. Onze tweedejaars leerlingen, die in september starten met hun eerste instrumentlessen, spelen zodra zij de basisnoten onder de knie hebben samen in onze Samenspeelgroep. Daar worden heel eenvoudige liedjes al met twee of drie partijen door elkaar gespeeld, zodat de kinderen al vroeg wennen aan het muziek maken in een groep en daarbij je eigen partij te moeten spelen. Afhankelijk van de vorderingen van de leerling stroomt hij of zij in beginsel na één jaar instrumentles vanuit de Samenspeelgroep door naar ons Leerlingenorkest “Boezjwa” (dat wij samen met Harmonie Amicitia uit Boukoul hebben opgezet).

 

De instrumentlessen voor onze jeugdleerlingen worden gegeven door vakdocenten van de ECI in Roermond. Waar mogelijk komen de docenten voor deze lessen naar Swalmen. De AMV-lessen verzorgen wij in eigen beheer door een gediplomeerde muziekdocent.

 

Opleiding voor volwassenen

 

Ook voor volwassenen streven wij ernaar elk jaar een opleidingstraject op te starten. Dat doen we echter wel alleen voor instrumentgroepen waar wij dringend behoefte hebben aan nieuwe aanwas. Zo is in 2019 een groep trompetleerlingen gestart en in 2020 een groep klarinetleerlingen. Wij proberen deze groepen zo snel mogelijk ‘klaar te stomen’ voor een ondersteunende rol binnen het grote korps, vanwaar zij zich vervolgens verder kunnen doorontwikkelen. Wij verwachten dat het vanaf de start van de lessen zo’n twee tot drie jaar duurt voordat men rijp is voor het grote korps, al hangt dat uiteraard af van de inzet en vorderingen van elke afzonderlijke leerling.

 

De instrumentlessen voor de volwassenleerlingen verzorgen wij in eigen beheer.

 

Bent u of uw kind nieuwsgierig geworden naar hoe het is om muziek te maken binnen de harmonie? Loop dan gerust eens binnen tijdens een van onze repetities op vrijdagavond tussen 20.00u en 22.00u! Rond 21.15u pauzeren wij en kunt u ook eventuele vragen stellen. Heeft u of uw kind interesse om een muziekinstrument te leren bespelen? Mailt u dan gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie. Wij zien u graag!