Leerlingenopleiding Koninklijke Harmonie St. Caecilia

 

Om springlevend te blijven heeft de Koninklijke Harmonie St. Caecilia Swalmen steeds weer nieuwe (jeugd)leden nodig. Leerlingen kunnen bij onze Harmonie starten vanaf groep 4 van de basisschool.

 

Noten small

AMV opleiding

De leerlingen starten met een theoretische opleiding van een jaar. Deze opleiding noemen wij Algemene Muzikale Vorming (AMV). Wekelijks geeft een professionele docent les aan  een groep van maximaal 10 kinderen. In deze les wordt niet alleen gewerkt aan notenleer, maar leren de leerlingen ook blokfluit spelen. Zo wordt het geleerde meteen al in de praktijk gebracht. Daarnaast wordt er in de lessen  uitleg gegeven over de instrumenten. Ook betrekken wij de leerlingen in een vroeg stadium bij activiteiten van de harmonie zodat ze zich snel thuis voelen bij de vereniging.

Noten small

Instrumentale les

Aan het eind van het eerste jaar wordt er samen met de docent een instrument gekozen. Wij houden rekening met de mogelijkheden van de leerlingen, maar wij kijken ook naar de behoefte in de vereniging. De lessen vinden ook wekelijks plaats onder leiding van een professionele docent in dienst bij ECI Cultuurfabriek in Roermond. Deze docent is gespecialiseerd in het gekozen instrument. Tijdens de lessen leren de kinderen muzieknummers spelen. Jaarlijks tonen zij hun muzikale vorderingen tijdens een voorspeelmorgen en/of solistenconcours aan een groter publiek.

Voordat jeugdige leden uiteindelijk bij de grote harmonie komen, musiceren ze samen met leeftijdsgenootjes in het leerlingenensemble. Aan dit muziekgroepje nemen ze deel nadat ze 1 jaar instrumentale les hebben gehad. Het samen muziek maken staat centraal. Binnen de harmonie organiseren we ook kleine concertjes waar het ensemble de geleerde stukken laten horen.

 

Noten small

Ter overweging ......

Muziek maken is een mooie hobby. Deze kun je je hele leven zowel alleen als in groepsverband blijven beoefenen.

Samen muziek maken is leuk, je leert nieuwe mensen kennen en vaak ontstaan er via de vereniging hechte vriendschappen. Van muziek maken word je vrolijk, je kunt er lekker van ontspannen. Actieve kinderen worden er vaak rustig van. Passieve kinderen kruipen vaak uit hun schulp. Naast het plezier in muziek, heeft het een aardig neveneffect: muziek stimuleert de intellectuele en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Dat is aangetoond door de Berlijnse professor Bastian. Sociale vaardigheden worden getraind, de concentratie, het doorzettingsvermogen en de zelfstandigheid worden bevorderd en de intelligentie geprikkeld. Maar muziek….. is geen wondermiddel! Mooie muziek maken vraagt uiteraard wel inzet en geduld van de muzikant. Het betekent niet alleen samen op de repetitie en uitvoering het beste beentje voor zetten. Maar het betekent ook thuis regelmatig repeteren en trouw de muziekles volgen. Het allerbelangrijkste is het plezier en daaraan willen we in de lessen veel aandacht schenken, want:

Blaasmuziek is Cool

 

Noten small

 

 

 

Heb je vragen of suggesties? Neem dan contact op met de leerlingencommissie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Main Menu